Thursday, March 19, 2015

Lavanta Yetiştiriciliği

Nasilfikir.com ailesinden herkese Tekrar Merhaba. Bugün Lavanta Yetiştiriciliği incelememizle karşınızdayız. Umarız ki bu bitkiyi yetiştirmek isteyenler veya belkide şuan yetiştirenler için bir fikir sahibi olmalarını sağlayabiliriz
Lavanta tarımı küçük yetiştiricilere ortalamanın üzerinde bir kar sağlar çünkü lavanta çok yönlü bir üründür. Taze çiçekleri yığın halinde satılabileceği gibi lavanta yağında da kullanılabilir. Lavanta çiçekleri çabuk kurur. Kuruttuğunuz çiçekleri çelenkler ve çiçek aranjmanlarında kullanmaları için çiçekçilere ve elişi ürünler yapanlara satabilirsiniz. Lavanta baharat torbaları, bitkisel yastıklar, aromaterapi ürünleri ve cilt bakım ürünleri ( sabun gibi ) gibi katma değerli ürünlerin hazırlanmasında da kullanılır. Lavanta Yetiştiriciliği karlı bir iş fırsatıdır.
lavanta
200 m ila 1600 m arası rakımları tercih edin. Lavanta bitkisi geçirgen topraklardan hoşlanır. Arazi düz veya maksium %20 yamaçlı olabilir, özellikle mekanize tarım durumunda. Üretim 2.yıl başlar. Dönüm başına 1.200 bitki yerleştirmek mümkündür. Dönüm başına çalışma süresi: ekim yılında 13,2 saat / yıl. Sonraki yıllarda dönum başına ortalama 3,7 saat / yıl.
Lavanta bitkisinin çoğaltma ve yetiştirme yöntemleri
Tohumdan fide üretimi
Tohumların çimlenme süresini hızlandırmak için onları 2 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Lavanta bitkisinin tohumun çimlenmesi ortalama 1 ay sürer. Elde edilen fidelerin toprağa aktarılması (esas yerlerine dikim) genelde mayıs veya haziran aylarında yapılır.
Soğuk bölgelerde Lavanta bitkisinin fide üretimi en uygun dönem İlkbahardır. Yalnız, Ilıman bölgelerde, don tehlikesi olmadığından dolayı, yılın herhangi döneminde, fidelerin toprağa aktarılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Çelikleme yöntemiyle çoğaltılması
Lavanta bitkisi, ayrıca da, çelikleme yöntemiyle çoğatılabilir. Taze (odunlaşmamış) dallardan çelik üretimi, Haziran- Eylül aylarında yapılır. Odunlaşmış dallardan çelik üretimi ise, tercihen Kasım ile Şubat ayları arasında yapılmalıdır.
Daldırma yöntemiyle çoğaltılması
Lavanta bitkisini daldırma yöntemiyle çoğaltmak için en uygun dönem Mart ile Eylül arasıdır.
Bakım ve budama
Soğuk bölgelerde, don tehlikesini önlemek için toprağın üzerini, malçla veya kuru saman örtüsü yerleştirilir.
Dikkat ! Lavanta bitkisi fazla sulamadan hoşlanmaz. Kök yapısının iyi yerleşebilmesi için İlk sene sulanması gerekiyor. Daha sonraki yıllar için yağmur suları yeterli olacaktır.
Solmuş çiçek taşıyan sapların düzenli olarak kesilmesi, bitkinin daha fazla çiçeklemesini sağlar. Şekil budaması, adı üzerinde, daha güzel şekil almasını sağladığı gibi, bir sonraki sene bitkinin daha fazla çiçek vermesini şağlar. Dikkat ! Odunlaşmış dalları kesmeyin, sadece gerektiren ince dallar ve solmuş çiçek taşıyan sapların yok edilmesi yeterlidir.
Budama: Kaçınılmaz. Yuvarlak biçimini korumak için, ciçeklenmeden sonra budanmalı. Yaşlandıkça alt dalları odunlaşır ; özellikle düzenli bir şekilde budanmazsa. Böyle bir durumda, yerine yeni bir bitki dikmek daha iyidir çünkü sert budama genelde iyi sonuç vermez ; odunlaşmış dallardan nadiren taze dal çıkar.



No comments:

Post a Comment

sayaç